Välj rätt batteri

VARFÖR SPELAR DET ROLL?

Att välja pannlampa handlar om att välja lagom. Lagom med lumen, lagom med brinntid och lagom med vikt. Vad som är lagom beror på vilken aktivitet du ska använda din pannlampa till. Lumen, dvs ljusstyrka, och brinntid hänger ihop och påverkas av varandra. Därför finns det också olika batterier att välja bland. Mycket ljusstyrka och lång brinntid kräver mycket batteri, medan lägre ljusstyrka kräver ett kraftfullt batteri för väldigt lång brinntid eller ett mindre batteri för kortare brinntid.

hur mycket ljus BEHÖVER du?

Den första frågan du ska ställa dig när du står inför köp av en ny pannlampa är hur mycket ljus du behöver. Köp inte en onödigt stark pannlampa, det innebär ett större batteri.

Kommer du träna korta pass i teknisk terräng kan en stark lampa däremot vara en god idé, då kan du använda ett mindre och lättare batteri ihop med lampan. Eller gör som proffsen och använd olika mycket ljus under samma pass.

SILVA TIPSAR

"Det som särskiljer proffsanvändarna av pannlampor är att de har koll på sina batterier, och de vill inte bära med sig mer batteri än de behöver. För att maximera batteriets brinntid drar de ner på ljuset så mycket de kan när de t.ex. springer platt och otekniskt eller går uppför berget på skidor. En ovan användare har sin lampa på maxeffekt hela tiden, även när det inte behövs."

/ Mattias Jacobsson, produktchef på Silva

BRINNTID och ljusstyrka

Det finns avgörande faktorer som påverkar hur mycket ljus du får ut av en pannlampa, och dessutom hur länge. Det är därför det finns grafer på våra förpackningar som visar brinntiden för våra pannlampor

Enkelt förklarat om brinntid

Silva använder den amerikanska belysningsstandarden ANSI för att räkna på brinntid. Brinntiden mäter tiden det tar från att ljuset slås på till det att ljuset når 10% av startvärdet. En pannlampa som har 1000 lumen och tre timmars brinntid kommer att ge dig 100 lumen efter dessa tre timmar, enligt ANSI.

Brinntiden är inte statisk. Den påverkas av olika faktorer:

• Om lampan körs på minsta eller mesta möjliga kapacitet
• Hur stort batteriet är
• Temperaturen i miljön du vistas i
• Vind - och fartvind, eftersom lampan behöver kylas

KAN JAG PÅVERKA brinntiden?

Om du använder en lägre kapacitet på pannlampan kommer brinntiden att förlängas. Likaså är brinntiden längre med ett större batteri. Är det väldigt kallt ute så förkortas brinntiden drastiskt, det är därför vi ofta tipsar om att ha ditt batteri i fickan eller i väskan när det är minusgrader ute.


kraftfulla pannlampor

Kraftfulla pannlampor behöver kylning för att fungera optimalt. En kraftfull pannlampa är utvecklad för att optimera kylning genom smart design, men kraftfulla pannlampor är också tänkta för sporter med hög fart. Fart kräver mycket ljus, och fartvinden är i sig viktig för att bidra till lampans kylning. Faktum är att våra allra mest kraftfulla lampor behöver kylning för att ge maximalt med lumen, men när en lampa maxas så används mer av batteriet. Om du står still med din kraftfulla pannlampa kommer avsaknaden av kylning automatiskt ge mindre ljus, det är lampans egna skydd för överhettning. Mindre ljus kräver mindre av batteriet – vilket ger längre brinntid. Det finns alltså många faktorer som påverkar din pannlampas brinntid.

På de grafer vi använder som visar pannlampans brinntid anges tiden i -5 grader och +20 grader.

Rätt batteri för rätt AKTIVITET

Många av våra pannlampor kan användas med olika stora batterier, det ger mer flexibilitet till användningen av samma lampa. Om du både springer och cyklar i din vardag så kan du med fördel använda samma pannlampa, men växla batterier beroende på sport. Som produktchef på Silva är Mattias Jacobsson proffs på att använda pannlampor i olika sammanhang och situationer. Här ger han sina favoritkonfiguationer, perfekta avvägningar mellan vikt, ljus och brinntid för olika aktiviteter.

löpning

När du springer vill du ha en lätt och nätt lampa. Att springa innebär en hel del huvudrörelser och eftersom batteriet ofta sitter på bakhuvudet så vill du ha så lite som möjligt som stör och tynger dig. Löppass är ofta relativt korta, vilket innebär att du inte behöver ett särskilt stort batteri. Ska du springa längre pass så kan du välja ett lite större batteri men ha det nära kroppen istället.

Mattias tipsar:

"Trail Speed 5R. Det här är en lätt pannlampa med mycket bra ljus och brinntid lagom för ett löppass. Ta med flera batterier om du ska springa ambitiösa långpass eller prova på ultralöpning."

längdskidåkning

Som längdskidåkare kan du ha lite större batterier också på huvudet. När du åker skidor rör du dig på ett annat sätt så batteriet kommer inte att störa.

Mattias tipsar: (Eller Silva tipsar?)

"Gör som svenska och norska skidlandslaget och använd ..." Batteri?

cykling

När du cyklar har du inget batteri på huvudet. Cykling är inte heller lika stötigt så du kan förvara batteriet på kroppen och med fördel välja ett större batteri eftersom du förmodligen är ute fler timmar.

Mattias tipsar:

"På cykeln har jag gärna stark lampa på styret, och eventuellt en svagare lampa på huvudet. Andra vill ha starkt ljus på huvudet för att ha ljuset dit man tittar. Om jag har 10,5 Wh eller 7,5 Wh på ramen spelar ingen roll"

"Exceed 4X med ett cykelfäste monterad på styret. Den ger riktigt mycket ljus och brinntid som räcker för ett långt cykelpass. Köp till ett mindre batteri för korta löppass i teknisk terräng med mycket ljus."

Lågintensiva aktiviteter

Låt pannlampan bli din vardagskompis som gör dig sällskap på kvällsutflykterna, hundpromenaden, som nödlampa i bilen eller kanske ditt viktigaste redskap att ha nära vid tältplatsen.

Mattias tipsar:

"För camping, mek i mörka utrymmen, hämta ved etc. tipsar jag om Explore RC. Den är liten, tålig och med mycket bra ljusbild. Dessutom är den uppladdningsbar."

"Jag vill även tipsa om vår ISPO Award-vinnande pannlampa Terra Scout som är gjord av hampafiber och återvunnen plast. Den är användarvänlig och otroligt lätt."

Batteri?

Actionsport

Vid adrenalinfyllda aktiviteter som downhill-cykling, skidalpinism, nattorientering och enduro behövs en stark lampa som gillar fart lika mycket som du.

Mattias tipsar:

"Spectra by Silva är vår mest kraftfulla lampa hittils med sina 10 000 lumen. Spectra är det givna valet för extremsport." Batteri?

Det finns alltid mer att upptäcka

Vår pannlamps­filosofi

Vi har funnits sedan 1930-talet och med all erfarenhet har vi lärt oss mycket om pannlampor. Så här tänker vi när vi designar våra pannlampor.

Våra olika modeller

När du är ute i mörkret vill vi att just din pannlampa ska kännas som en naturlig del av dig själv. Här är en översikt över våra olika pannlampor.

Fördelar med Silvas ljus

Optiken i alla våra pannlampor har Silva Intelligent Light vilket optimerar ljusbilden, samtliga multilampor har även flexibiliteten med Silva Flow Light.