Silvastipendiet Care More för miljö, inkludering & jämställdhet inom orienteringen

Varje höst delar Silva, tillsammans med Svenska Orienteringsförbundet, ut Silvastipendiet Care More till en person eller förening som gjort något extra för miljö, inkludering eller jämställdhet inom orienteringssporten.

Tidigare var Silvastipendiet kopplat till prestation och resultat, men 2019 skiftades fokus från elit till ”Care more”, vilket ligger i linje med Silvas långsiktiga hållbarhetsstrategi. Numera premieras de som inom orienteringssporten jobbar för att värna om medmänniskor och vår planet. Genom att lyfta fram goda förebilder hoppas vi kunna inspirera och motivera fler inom orienteringssporten att satsa på dessa områden.

Vem som helst kan i början av hösten nominera en person eller förening som gjort något extra för miljö, inkludering eller jämställdhet inom orienteringssporten. Mot slutet av hösten utser Silvastiftelsens styrelse vem som ska få stipendiet på 25 000 kr.

2021 ÅRS SILVASTIPENDIAT

Silvastipendiet Care More 2021 går till David Hector, Snättringe SK, för hans enorma driv att utveckla orienteringen. Redan vid 18 års ålder startade David 2013 sommarlägret Huddinge Wild Camp och var även en av de drivande krafterna bakom populära Stockholm Indoor Cup som inspirerat andra arrangörer av inomhusorientering.

David Hector

Snättringe SK

David, hur kom ni på succén Huddinge Wild Camp?
När jag och min kompis Jesper fick frågan om vi kunde hålla ett sommarläger för Snättringe SK ville vi skapa ett nytt läger som inte främst fokuserar på orientering, utan på att introducera barn till rörelse i naturen. Resultat blev Huddinge Wild Camp – ett dagläger för barn 8-13 år där vi ägnar oss åt lek i skogen med aktiviteter som skattjakt, catch the flag och paddla kanot. Ledarna är ungdomar som själva är medlemmar i klubben. Lägret har blivit väldigt populärt och platserna säljer slut på en halvtimme.

Vad är Stockholm Indoor Cup och hur startade det?
Stockholm Indoor Club är världens största inomhusorienteringstävling där 500 deltagare tävlar på en inomhusbana, vanligtvis i skolbyggnader. Idén kom från några i klassen över mig på orienteringsgymnasiet. Jag hjälpte till under den första tävlingen och tog sedan över projektet. Kort därefter var jag med och startade föreningen Stockholms inomhusorienterare som idag är arrangör. Det är jättekul att vara med och utveckla den här relativt nya orienteringsgrenen.

Hur kom det sig att du började du med orientering?
Det har alltid funnits kartor i hemmet och som barn brukade jag titta på jordgloberoch vägatlaser. Efter att ha bott utomlands flyttade min familj hem till Sverige 2006. Då var jag 11 år och ville börja med en sport. Eftersom jag var intresserad av kartor föreslog mina föräldrar orientering och både jag och min lillebror (elitorienteraren Simon Hector) fastnade direkt.

Tävlar du själv något?
Absolut, men mest för skojs skull. Jag gjorde en elitsatsning under orienteringsgymnasiet men insåg att jag inte vill lägga den träningstid som krävs för att bli riktigt bra. Numera fortsätter jag träna för att det fortfarande är så otroligt kul.

Vad är det du älskar med orientering?
Att få vara utomhus. Jag gillar alla typer av orientering, men tycker det är extrahärligt att springa ute i naturen. Det är en fantastisk träningsform. Men även den sociala gemenskapen. Mixen av olika åldrar är unik för orienteringssporten.

Vad gör du när du inte tränar eller jobbar med orientering?Jag är snart färdig civilingenjör och jobbar under tiden deltid som lärarvikarie (främst matte och NO) och egenföretagare. Det i kombination med Huddinge Wild Camp gör att mina vänner skojar om att jag känner alla barn i Huddinge. På min fritid gillar jag att resa och vara på min familjs sommarställe i Västergötland. Och så har jag under de senaste åren upptäckt matlagningen. Det är roligt!

Vi på SILVA gratulerar David till ett mycket välförtjänt stipendie och hoppas att han fortsätter inspirera andra genom sin glädje och energi

Tidigare vinnare av Silva care more stipendiet

2020

Jefta Langerak, Järfälla OK och Anna-Lena Svensson & Lars Melander, Lidköpings Vintersportklubb

2019

Klara Mandahl, OK Linné och Ungdomssektionen i Halmstads OK