Hur kompasser fungerar

Lär dig grunderna

Förutom kunskapen hur du navigerar med det enkla SILVA 1-2-3-systemet så är det bra att veta hur kompasser fungerar. Det finns många olika slags kompasser men oavsett modell så är det nålen som har huvudrollen. Kompassnålen hittar du i det vätskefyllda kompasshuset. Det finns fler features på en kompass som är viktiga – enkelt förklarat enligt nedan.

Kompassens precision

Silva är världsledande på kompasser, nogrannhet, precision och hållbarhet. På alla Silvas kompasser är precisionen mot magnetisk norr 1 grad.

Linjal

Skalorna på kompassen – och all övrig info du ser – har bränts in vilket ger bra tålighet så att du kan använda din kompass länge.

Basplatta

Vi har valt att tillverka våra kompasser i tålig akrylplast i hög kvalitet. Det innebär att du kan använda kompassen ofta och under många år. Dessutom är det enklare att se kartan genom kompassen eftersom materialet är transparent.

Riktningspil

Riktningspilen visar önskad färdriktning, eller en specifik bäring, och är din vägvisare när du har tagit ut din riktning.

Kompasshus

Kompasshuset är fyllt med en specialutvecklad anti-statisk vätska som ger god transparens och snabb inställningstid samt optimal dämpning, stabilitet och precision.

Norrlinjer/norrpil

Alla Silvas utomhuskompasser har röd-svarta norrlinjer och en röd-svart norrpil i botten på kompasshuset för enkel och säker inställning. Norrlinjerna används för att linjera kompasshuset med kartans meridianer. Halva delen av linjerna (och pilen) är röda för att indikera norr.

Kompassnål

Vi har utvecklat världens snabbaste och mest pålitliga kompassnål tillverkad av svenskt stål. Kombination av safirlagring och härdat stålstift minimerar friktionen, vilket i sin tur ger snabba och exakta rörelser.

Klinometer

Många kompasser har en klinometer inbyggt i kompasshuset. Klinometern kan användas för att mäta lutningar och höjder i terräng.

Det finns alltid mer att upptäcka